Ribarica

Podno planine Velebit samo 4 kilometra od grada Karlobaga u prekrasnoj uvali smješteno je turističko naselje Ribarica. Malo će tko danas znati za ovaj biser na Hrvatskoj obali kojemu je spoj planine i mora podario kombinaciju klime koja djeluje jako pogodno na ljude koji boluju od bolesti srca i dišnog sustava.

Ovo malo živopisno turističko naselje je u prošlosti bilo isključivo ribarsko mjesto po čemu je i dobilo ime, a postalo je mirno i ugodno odmorište u kojem se uistinu diše punim plućima. Može se podičiti predivnom uvalom te kristalno čistim morem, prirodnim stjenovitim plažama i okruženjem netaknute prirode u kojem je miran i opuštajući odmor zagarantiran.

Samo 20 minuta vožnje automobilom dalje se pruža planinska klima na 1000 metara nadmorske visine Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, te prirodne pogodnosti reljefa i klime koje daju optimalne uvjete za cjelogodišnji turizam. Ljeti kupanje i suncanje, zimi skijanje i sanjkanje, jeseni planinarenje i šetnje Velebitom, u proljece fotografiranje i miris velebitskog ljekovitog bilja.

Tako Ribaricu okružuju prirodne ljepote koje vam mogu pružiti nezaboravne slike. Uz NP Sjeverni Velebit tu su i NP Plitvička jezera (100 km) te NP Paklenica (50 km), a na samo 10 km prema Senju nalazi se mjesto Prizna odakle svakih 30 minuta voze trajekti za otok Pag i Novalju gdje se možete zabaviti uz najbolji noćni život na jadranu (vožnja trajektom traje samo 15 minuta).

Vrlo popularna destinacija Ličko-senjske županije je i mjesto Smiljan koje je rodno mjesto i memorijalni centar jednog od najvećih umova našeg vremena Nikole Tesle, a nalazi se na samo 40 km od Ribarice.